Bijwerkingen van MS medicatie

Bijwerkingen van MS medicatie


Multiple Sclerose (MS) invloed op het ruggenmerg en de hersenen door beschadiging van de beschermende bekleding van zenuwcellen. Hoewel er geen genezing voor MS, is het gebruik van medicijnen die gericht zijn op het beheersen en het vertragen van de symptomen, die spierzwakte, visie stoornissen, denken en geheugenproblemen, gevoelloosheid en coördinatie problemen kunnen omvatten. Er zijn zes door de FDA goedgekeurde medicijnen voor recidiverende vormen van MS voorgeschreven.

AVONEX

AVONEX geïnjecteerd eenmaal per week in een spier. Griep-achtige symptomen zoals koorts, spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen, hoofdpijn en gewrichtspijn komen vaak na een injectie. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer zwakte, duizeligheid, moeite met slapen en buikpijn. Lichtgevoeligheid kan optreden, dus je zonnecrème moeten dragen en te voorkomen dat blootstelling aan de zon tijdens het gebruik van deze medicatie. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn een lichte bloedarmoede, depressie, allergische reactie, lever afwijkingen en hartproblemen.

Betaseron

Betaseron wordt geïnjecteerd onder de huid om de andere dag. Griep-achtige symptomen zoals koorts, spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen, hoofdpijn en gewrichtspijn komen vaak na een injectie. Extra voorkomende bijwerkingen zijn spierspanning, zwakte, diarree, verstopping, buikpijn en braken. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn depressie, allergische reactie, lever afwijkingen en verminderde het aantal witte bloedcellen.

Copaxone

Copaxone wordt elke dag onder de huid geïnjecteerd. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn reacties op de injectieplaats zoals pijn of gevoeligheid. Een onmiddellijke reactie na een Copaxone injectie kan optreden met symptomen zoals pijn op de borst, blozen, angst, kortademigheid en jeuk. De reactie is van korte duur, vereist geen behandeling en na het begin van de medicatie verscheidene maanden kunnen optreden.

Novantrone

Novantrone wordt toegediend door IV infusie in een medische faciliteit viermaal per jaar. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn infecties, blauwgroene urine die kunnen optreden binnen 24 uur na toediening, misselijkheid, blaasontstekingen, kan het wit van je ogen blauw, haar dunner en zweertjes in de mond te zetten. Een bijkomend bijwerking is beenmergsuppressie met symptomen zoals lage bloedcellen, blauwe plekken en vermoeidheid. Er is een limiet aan het aantal Novantrone doses die u kunt ontvangen om mogelijke schade aan het hart te voorkomen.

Rebif

Rebif wordt drie keer per week onder de huid geïnjecteerd. Griep-achtige symptomen zoals koorts, spierpijn, vermoeidheid, koude rillingen, hoofdpijn en gewrichtspijn komen vaak na een injectie. Lichtgevoeligheid kan optreden, dus je zonnecrème moeten dragen en te voorkomen dat blootstelling aan de zon tijdens het gebruik van deze medicatie. Extra voorkomende bijwerkingen zijn depressie, lever afwijkingen, allergische reactie en een laag witte of rode bloedcellen.

Tysabri

Tysabri wordt toegediend via intraveneuze infusie in een geregistreerd infuus faciliteit. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, infecties van de urinewegen, gewrichtspijn, lage luchtweginfecties en pijn op de borst. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn lever afwijkingen en een allergische reactie binnen twee uur na infusie. Symptomen van een allergische reactie zijn koorts, huiduitslag, duizeligheid, misselijkheid, jeuk, lage bloeddruk, pijn op de borst, blozen en ademhalingsproblemen.

Mensen die Tysabri hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een zeldzame, dodelijke ziekte van de hersenen genaamd progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) met symptomen zoals progressieve zwakte, onhandigheid en visuele, spraak en veranderingen in de persoonlijkheid.