Bijwerkingen van Hypokaliëmie

Hypokaliëmie is een aandoening die optreedt wanneer het kaliumgehalte in het bloed dips onder normaal. Als kaliumspiegel te laag, kan het levensbedreigend zijn, zoals kalium nodig is voor de zenuw- en spiercellen om goed te functioneren. Voorkomende oorzaken van hypokaliëmie omvatten diarree en braken en chronisch nierfalen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook hypokaliëmie zoals overmatig gebruik van diuretica en antibiotica zoals penicilline.

Cardiovasculaire bijwerkingen

Hypokaliëmie kan leiden tot hypotensie of lage bloeddruk en hartritmestoornissen volgens de Merck Manual. De hartritmestoornissen verergeren als het kaliumgehalte te verlagen en zal uiteindelijk resulteren in ventriculaire fibrillatie - een staat wanneer het hart niet meer goed kan samentrekken - en hartfalen. Personen met hart-en vaatziekten of die het nemen van diuretica voor hoge bloeddruk voorgeschreven moeten worden gecontroleerd als deze omstandigheden verhogen het risico van de bovenstaande cardiovasculaire bijwerkingen, zelfs met lichte dalingen van de kaliumspiegel.

Bewegingsapparaat Side Effects

Normaal gesproken wordt de meeste kalium binnen spieren - met inbegrip van de hartspier - waar het regelt hun vermogen om te contracteren. Volgens de Merck Manual, zonder voldoende kalium, spieren zwak en zelfs zeer kleine verlagingen kaliumspiegels kan leiden tot veranderingen in het gehele lichaam. Patiënten met hypokaliëmie kunnen spierspasmen of krampen ervaren. Als de hypokaliëmische toestand verergert, kan dit leiden tot long falen, als gevolg van verlamming van de ademhalingsspieren.

Gastro-intestinale bijwerkingen

Hoewel hypokaliëmie kan worden veroorzaakt door diarree, een neveneffect van deze voorwaarde constipatie. De National Institutes of Health uiteen dat verstopping kan optreden als het lichaam probeert de elektrolyten en kalium die verloren zijn gegaan uit de darmen behouden. The Merck Manual waarschuwt dat het niet voor de behandeling van hypokaliëmie kunnen leiden dat delen van de darm te verlamd raken, wat leidt tot verstopping van de stoelgang.