Beets & amp; Nierstenen

Beets & amp; Nierstenen

Nierstenen zijn een pijnlijke aandoening die medische aandacht vereist. Uw arts kan u vragen om de stenen te verzamelen voor het testen, omdat de chemische samenstelling van de steen geeft inzicht in de behandeling en preventie. Nierstenen steeds terug komen, maar als je weet dat de steensoort uw lichaam produceert, kunt u stappen ondernemen om ze te vermijden. Dieetveranderingen, zoals het beperken van oxalaat-bevattende voedingsmiddelen, is een manier om de kans op nierstenen te reduceren met een voorgeschiedenis, zegt MayoClinic.com.

Stone Formation

Nierstenen vormen wanneer bepaalde verbindingen accumuleren bij hoge concentraties in de urine. Niet in opgelost in de vloeistof blijft, deze verbindingen samenklonteren en vormen kristallen. Als de kristallen groeien in omvang, een harde steen-achtige massa vormen. Deze stenen blokkeren de beweging van urine hoewel de urinewegen en produceren vaak ernstige pijn, zegt MayoClinic.com.

Bieten en andere groenten

Volgens de afdeling urologie aan de Universiteit van British Columbia, voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaat bijdragen tot de vorming van nierstenen bij gevoelige mensen. Bietenwortels en bieten groene hoge niveaus van oxalaat en verhogen de urinaire concentratie van deze verbinding. Andere groenten die hoog in oxalaten omvatten snijbiet, spinazie, witlof, andijvie, boerenkool, peterselie, raapstelen, aubergine, prei, zomer squash, okra, pastinaak, groene paprika, pompoen, zoete aardappelen, rutabagas blik tomatensaus, waterkers , yams en bonen.

andere Foods

Een verscheidenheid van andere plantaardige voedingsmiddelen zijn ook hoog in oxalaten, met meer dan 10 mg oxalaat per portie. Deze omvatten fruit zoals bessen, Concord druiven, rode bessen, pruimen, citroen, limoen of sinaasappelschillen, mandarijnen en kiwi. Grits, tarwekiemen, volkoren meel of brood, sojaproducten, noten en zaden hebben een hoog oxalaat niveaus. Hoge oxalaat dranken onder meer bier van de tap, instant koffie, thee en cacao, zegt de afdeling Urologie van de Universiteit van British Columbia.

het voorkomen

Beperk de hoeveelheid bieten wortels, bieten greens en andere high-oxalaat voedsel in uw dieet. U kunt in staat zijn om deze voedingsmiddelen te tolereren in kleine hoeveelheden. Drink veel water gedurende de dag. U moet ongeveer 2,5 liter urine per dag produceren, zegt MayoClinic.com. Als u een levensmiddel hoog in oxalaat consumeren, drink een extra glas water naast het aan de oxalaten verdunnen in uw urine.