Amoebendysenterie Disease

Amoebendysenterie ziekte wordt veroorzaakt door Entamoeba histolytica, een soort parasiet. De National Institutes of Health dat deze parasiet kan in de colon te leven zonder klinische, maar soms binnenvallen de darmwand en colitis, chronische diarree of dysenterie acute veroorzaken. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, de meeste gevallen van dysenterie zijn mild, en symptomen in het algemeen te ontwikkelen binnen twee tot vier weken van de infectie.

Aardrijkskunde

Amoebendysenterie is ongewoon in ontwikkelde landen, hoewel wereldwijd wordt waargenomen. De ziekte komt het meest voor in tropische en subtropische klimaat, vooral in landen met slechte sanitaire voorzieningen en overbevolkte leefomstandigheden. In sommige delen van de wereld, zoals Mexico, Afrika, en delen van Zuid-Amerika, de ziekte voorkomende en treft een aanzienlijk percentage van de bevolking.

Oorzaken en Risicofactoren

Volgens NYU Langone Medical Center, kan iemand dysenterie ziekte gevangen door doorslikken van voedsel of water dat is verontreinigd met de parasiet of door er iets in de mond die direct contact met de ontlasting van een besmette persoon heeft. Het aanraken van de cysten, of eieren, van E. histolytica op besmette oppervlakken, en vervolgens de inname van hen, resulteert ook in een infectie.
Iedereen die in een instelling, of die zich bezighoudt met anale seks, of zich begeven naar een ontwikkelingsland met een slechte hygiëne is een verhoogd risico van aanbestedende amoebendysenterie ziekte. Alcoholisme, ondervoeding, zwangerschap, ouderdom, kanker, en een gecompromitteerd immuunsysteem zet ook een persoon een hoger risico, volgens de National Institutes of Health.

symptomen

Symptomen van dysenterie onder meer diarree, gewichtsverlies, maagpijn, misselijkheid, bloederige ontlasting, koorts, vermoeidheid, en maagkrampen. In zeldzame gevallen kan de lever abcessen ontwikkelen. Een combinatie van symptomen, ontlasting en bloedonderzoeken worden gebruikt om de diagnose te stellen. Meestal symptomen verdwijnen in ongeveer twee weken. Indien onbehandeld, maar de herhaling hoog is. De National Institutes of Health zegt dat de ziekte veroorzaakt geen symptomen in maar liefst 90% van de getroffenen.

Behandeling en preventie

De behandeling bestaat uit een volledige verloop van antiparasitaire geneesmiddelen, zoals metronidaloze. Indien braken aanwezig is, wordt het geneesmiddel gewoonlijk intraveneus toegediend. Infectie met E. histolytica voorkomen, is het noodzakelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het reizen naar ontwikkelingslanden. Drink alleen in flessen of gekookt water, vermijd het eten van verse groenten en fruit, niet drinken of eten ongepasteuriseerde melk of melkproducten, en blijf weg van voedingsmiddelen verkocht door straatverkopers. Goede hygiëne, zoals veelvuldig gebruik, is ook belangrijk.

overwegingen

Zonder snelle behandeling, kan dysenterie ziekte mogelijk verspreid via de bloedbaan naar de lever, waar het vormt abcessen. In zeldzame gevallen kan de infectie naar de hersenen, longen of andere organen. Bij sommige mensen kunnen bijwerkingen van de medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van E. histolytica ernstig zijn. Indien mogelijk worden de medicijnen toch gegeven om te voorkomen complicaties van ontwikkeling.