Alternatieven voor Prozac voor depressie

Alternatieven voor Prozac voor depressie

Prozac, ook verkocht onder de algemene naam fluoxetine, is een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) die wordt gegeven voor depressie. Prozac voorkomt de heropname van de neurotransmitter serotonine, waardoor een verbetering van de stemming. Echter, niet alle patiënten reageren op Prozac, en sommige hebben bijwerkingen, zoals seksuele disfunctie; in die gevallen is een behandelingsoptie aanbevolen. Alternatieven zijn onder andere proberen een andere medicatie, elektroconvulsietherapie therapie of psychotherapie.

Andere Medicatie Opties

Als Prozac niet voor u werkt, of als de bijwerkingen niet verdwijnen, kan uw arts een andere SSRI voorschrijven, zoals paroxetine, sertraline, citalopram en escitalopram. De Mayo Clinic merkt op dat andere heropnameremmers effectief als alternatief voor SSRI. Deze omvatten serotonine en noradrenaline-heropnameremmers (SNRI's), zoals venlafaxine en noradrenaline en dopamine heropname inhibitoren (NDRIS) zoals bupropion. Oudere antidepressiva, zoals tricyclische antidepressiva en monoamine oxidase remmers (MAO-remmers), zijn ook opties; imipramine is een voorbeeld van een tricyclisch antidepressivum en isocarboxazide is een voorbeeld van een MAO-remmer. Deze twee soorten antidepressiva meer bijwerkingen dan heropnameremmers, en worden niet voorgeschreven tenzij andere antidepressiva niet werken. De National Institutes of Health (NIH) toegevoegd dat lithium en schildkliersupplementen een medicatie kan worden toegevoegd om de effectiviteit van antidepressiva te vergroten; antipsychotica kan ook worden voorgeschreven als de patiënt ook hallucinaties en wanen.

elektroconvulsietherapie

Elektroconvulsietherapie is een andere optie voor de behandeling van depressie, dat elektrische stroom gebruikt, waardoor een aanval die de symptomen vermindert; de geïnduceerde aanval kan neurotransmitter niveaus in de hersenen veranderen. Andere soortgelijke behandelingen zijn transcraniële magnetische stimulatie (TMS) en nervus vagus stimulatie (NVS); TMS maakt gebruik van magnetische velden, terwijl VNS zendt elektrische impulsen naar een geïmplanteerde pulsgenerator. Deze behandelingen geven een snelle vermindering van de symptomen, en worden gegeven aan patiënten met ernstige of chronische depressie.

psychotherapie

Psychotherapie behandelt de onderliggende oorzaak van depressie, en wordt vaak gecombineerd met medicatie om de ernst van de symptomen te verminderen. Met psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie, de patiënt werkt met haar therapeut om de bron van haar negatieve gedachten te identificeren; de patiënt probeert ook gezonde coping-mechanismen om te gaan met de depressie als ze niet in behandeling te nemen. De patiënt kan er ook voor kiezen om deel te nemen in groepstherapie, waar de leden van het deel van de groep hoe ze omgaan met hun klachten.