Is Anemie hetzelfde als een weinig bloedplaatjes?

April 4 by admin

Laag aantal bloedplaatjes en bloedarmoede zijn niet dezelfde staat, maar een persoon kan aan beide voorwaarden tegelijk hebben. Laag aantal bloedplaatjes kan zich ook voordoen bij sommige vormen van bloedarmoede. Zonder een normaal niveau van bloedplaatjes, kan het lichaam niet functioneren op een maximaal niveau van de prestaties.

Definitie

Bloedplaatjes, ook wel trombocyten, klein vreemd gevormde bloedcellen die worden geproduceerd door het beenmerg en zijn verantwoordelijk voor stollend bloed.

Bloedarmoede is een medische aandoening die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen om goed te functioneren. Anemie wordt veroorzaakt door chronische ziekte, erfelijkheid, verminderde ijzergehalte, of bloedverlies.

Identificatie

Anemie wordt gediagnosticeerd als het hemoglobinegehalte afneemt tot onder 14 g / dl (gram per deciliter) bij mannen en 12 g / dl bij vrouwen. Bloedarmoede kan door routine bloedonderzoek worden bepaald, zoals een complete bloedbeeld (CBC).

symptomen

Zwakte of vermoeidheid tijdens het sporten en / of slechte concentratie is een teken van bloedarmoede. Kortademigheid kan ook optreden met ernstige bloedarmoede. Andere tekenen te letten omvatten cheilosis (een pijnlijke aandoening waarbij scheuren bij de hoeken van de mond voorkomen) en koilonychia (een aandoening van de nagels waarin zij zijn afgeplat en hebben holten met opstaande randen).

het voorkomen

Hoewel vele soorten anemie niet kan worden voorkomen, kan een gezonde voeding vol essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, vitamine B-6 en vitamine C helpen.

overwegingen

Medicijnen of een operatie kan helpen bij de behandeling van chronische trombocytopenie. Trombocytopenie is een aandoening waarin bloedplaatjes verloren gaat bloedsomloop sneller kunnen worden vervangen. Bloedplaatjes niveaus moeten jaarlijks worden gecontroleerd als je zijn gediagnostiseerd als bloedarmoede.

Related Articles